SPEELLIJST

SYNOPSIS

CREW

REGIE 

GARY BLUFPAND

TEKST

JOERI VOS

GARY BLUFPAND 

naar FRANZ KAFKA

SPEL 

TIAGO ABAS
IKA BERMAN
RUTGER BEUGELING
LARA VAN DIJKEN
DESI DUCROT
JIYAN DÜYÜ

JOLIJN VAN GINKEL
EVA GROENENDIJK
SJOERD JOOSTEN

CAROLINE TEN KATE

BEN KOOPMAN
CLAUDIA LUCASSEN
MENNO SEDEE
LINDSEY SMITS
REBECCA TROUWEE
MARK VAN WELZENIS

 

DECOR

TOM BRINKKEMPER

LICHT & TECHNIEK
TOM BRINKKEMPER

PRODUCTIE

MAARTJE RIETSEMA

IMAN SANICHAR
 

FOTOGRAFIE  & DESIGN

ROSEMARIJN VAN HOOF

Het Proces I en II is een double bill bestaande uit 2 absurdistische voorstellingen die beiden vertrekken vanuit Franz Kafka’s roman Het Proces.  

 

Het Proces I

 

Een acteur wordt wakker op het toneel. Zijn personage is vandaag dertig jaar geworden. Naast zijn bed staan 2 andere acteurs - vermoedelijk spelen ze agenten - die hem vertellen dat hij in een proces zit. Al snel wordt hem duidelijk dat dat een voorstelling is over het meest ingewikkelde proces aller tijden: het verstikkende, bureaucratische rechtsproces van het personage Josef K. uit Kafka’s roman.

 

Maar hoe speel je in vredesnaam een voorstelling over één van de meest onnavolgbare verhalen uit de literatuurgeschiedenis? In de ruim 100 jaar dat de roman bestaat heeft niemand vat kunnen krijgen op de bureaucratische nachtmerrie die K. in de greep houdt, zelfs Josef K. niet. Wie zijn deze acteurs dan om te denken dat zij er een voorstelling over kunnen spelen?

 

Deze acteurs zijn BAM! Ze vertrekken graag vanuit de klassieke (toneel)literatuur, en dat doen ze inmiddels al 6 jaar. Noem het ambitieus, noem het arrogant, noem het naïef – maar ze gaan de uitdaging aan: ze zullen proberen Kafka hip en hot te maken.  Ze zullen proberen bureaucratieën kunstzinnig, theatraal en sexy te maken.

 

De acteurs kunnen helaas niet beloven dat alles zal lukken. Ze kunnen ook geen coherentie en logica beloven – dat kon de roman immers ook niet.  Ze kunnen al helemaal geen antwoorden beloven op de vele  vragen die de roman oproept – dat kon Kafka ook niet.  Eén ding kunnen ze wel beloven: It will be BAM! as f*ck!

 

 

Het Proces II

 

Een acteur wordt wakker op het toneel. Zijn personage is vandaag dertig jaar geworden. Naast zijn bed staan 2 acteurs - vermoedelijk spelen ze agenten - die hem vertellen dat hij in een proces zit: het verstikkende, bureaucratische rechtsproces van het personage Josef K. uit Kafka’s roman. Maar daar heeft deze acteur geen zin in. Nóg een voorstelling over bureaucratieën, daar komt deze acteur zijn gestileerd decor-bed niet voor uit.

 

Bureaucratische organisaties en structuren zijn nu eenmaal onderdeel van een samenleving.  Daar kan niemand iets tegen doen, ook deze acteur niet. Dus hij besluit de volgende scène niet naar de rechter-commissaris te gaan, maar gewoon lekker op bezoek bij zijn buurvrouw. En die scène daarna gaat hij gewoon lekker aan het werk bij de bank. En ook zijn verjaardagfeestje mag niet lijden onder het rechtsproces dat er tegen hem loopt. 

 

Hij is dertig jaar geworden, dus officieel volwassen. En net als iedere andere volwassene moet hij een verantwoordelijk, evenwichtig, gelukkig en zelf-ontplooid leven leiden. Dat is niet altijd even makkelijk. Dat is op zichzelf al een bureaucratisch proces met een wirwar aan regels en systemen – net zo absurdistisch en verstikkend als het rechtsproces uit Kafka’s roman.  Daar speelt BAM! graag een voorstelling over.

 

De acteurs kunnen helaas niet beloven dat alles zal lukken. Ze kunnen ook geen coherentie en logica beloven – dat kan het leven immers ook niet. Ze kunnen al helemaal geen antwoorden beloven op de vele vragen die het volwassen bestaan oproept – dat kan niemand. Eén ding kunnen ze wel beloven: It will be BAM! as f*ck!

vr 7 juni 2019 | 20.00u & 21.30u

HET PROCES I & II

CC Amstel

enkel: € 12,50 / double bill: € 20

za 8 juni 2019 | 20.00u & 21.30u

HET PROCES I & II

CC Amstel

enkel: € 12,50 / double bill: € 20

matinee zo 9 juni 2019 | 15.00u & 16.30u

HET PROCES I & II

CC Amstel

enkel: € 12,50 / double bill: € 20

zo 9 juni 2019 | 20.00u & 21.30u

HET PROCES I & II

CC Amstel

enkel: € 12,50 / double bill: € 20

Please reload