TEKST GARY BLUFPAND NAAR EUGENE IONESCO'S RHINOCEROS

REGIE GARY BLUFPAND

 

SPEL TIAGO ABAS, RICK EVERTS, BEN KOOPMAN, CLAUDIA LUCASSEN, NOORTJE RODENHUIS, MENNO SEDEE

 

TECHNIEK BRAM ANNEVELDT, TOM BRINKKEMPER

DRAMATURGIE DANIËLLE LUDWIG PRODUCTIE MAARTJE RIETSEMA

Er gebeurt iets. Een normale ochtend in de kopieerkamer van een vredig en eensgezind kantoor wordt verstoord: een medewerker vertelt dat iemand buiten op zijn tenen is gaan staan zonder excuses daarvoor aan te bieden. Niemand heeft de dader gezien, dus gaat men er van uit dat het een agressieve neushoorn was. Logisch.

 

Er gebeurt iets. Op straat - voor het kantoor - gaat iets kapot. Dus weet iedereen het zeker: een kudde agressieve neushoorns terroriseert de stad. Logisch.

 

Er gebeurt iets. En daar moet iets aan gedaan worden. De beschaving loopt gevaar. Agressieve neushoorns in de stad, dat mag niet. Dat moet bestreden worden. Men gaat in staking en plant protestacties tegen de overheid. Logisch.

 

Er gebeurt iets. Er ontstaat discussie in de kopieerkamer - over het aantal neushoorns, over het aantal hoorns per neushoorn, over het type neushoorn en over zijn afkomst. De discussie ontaardt in onderlinge strijd. Iemand begint symptomen van agressie te vertonen. Dus het onvoorstelbare blijkt waar: Men heeft hier te maken met een zeer besmettelijk virus - een epidemie op wereldwijde schaal. Iedereen loopt gevaar een neushoorn te worden. Logisch.


Voor Neushoorn bewerkte BAM! Eugene Ionesco’s absurdistische tekst Rhinocéros uit 1959 tot een apocalyptische horror-komedie over sensatiezucht en massahysterie - over een strijd zonder oorzaak en zonder doel, over het rellen om het rellen. Neushoorn vormt het derde en laatste deel van BAM!’s Trilogie van Valse Idealen.

 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom